Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред

...
 Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред
Коментари Харесай

Европа е изправена пред драматично горещо лято

 

Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред още едно трагично горещо лято, предизвестяват метеоролози. С идните летни месеци туристи, туроператори и локални се приготвят за провокациите на високите температури.

Високите температури там се дължат на климатичните промени, породени от индивида

Миналата година огромни елементи от Северна Европа претърпяха продължителни интервали на рискови жеги, като температурите тук-там доближиха до над 45 градуса по Целзий. Ужасяващите жеги повлияха на туризма, защото на доста места провокираха непоносими условия за разходки, както и горски пожари.

„ Компютърните ни модели са безапелационни, че ни чака следващото извънредно горещо лято, изключително в края на юли и целия август “, безапелационен е Тод Кроуфорд, вицепрезидент на метеорологията към Atmospheric G2.

 Свлачище погълна цяло село (ВИДЕО) 1 мин. Свлачище погълна цяло село (ВИДЕО)  „ GLAS с Тина Ивайлова “: Появи се търсеният Иван Кацаров от Пловдив 3 мин. „ GLAS с Тина Ивайлова “: Появи се търсеният Иван Кацаров от Пловдив  На 53 година умря номинираният за „ Оскар “ режисьор Морган Спърлок 3 мин. На 53 година умря номинираният за „ Оскар “ режисьор Морган Спърлок  Времето в събота – слънчево с температури до 28° 2 мин. Времето в събота – слънчево с температури до 28°  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София  Свлачище погълна цяло село (ВИДЕО) 1 мин. Свлачище погълна цяло село (ВИДЕО)  „ GLAS с Тина Ивайлова “: Появи се търсеният Иван Кацаров от Пловдив 3 мин. „ GLAS с Тина Ивайлова “: Появи се търсеният Иван Кацаров от Пловдив  На 53 година умря номинираният за „ Оскар “ режисьор Морган Спърлок 3 мин. На 53 година умря номинираният за „ Оскар “ режисьор Морган Спърлок  Времето в събота – слънчево с температури до 28° 2 мин. Времето в събота – слънчево с температури до 28°  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София

Очаква се температурите да бъдат най-малко толкоз високи колкото бяха през лятото на 2022 година – най-горещото документирано досега в Европа. Най-засегнати от горещата вълна ще бъдат Гърция, Хърватия и Италия.

Снимка: EPA

От 1991 година насам Европа се затопля два пъти по-бързо от всички останали континенти. 23 от 30-те най-сериозни горещи талази в Европа от 1950 година насам са документирани след 2000 година Пет от тези горещи талази са от последните три години.

Въпреки постоянно непоносимите температури в Европа, желанието за туризъм на Стария континент не спада, а се усилва. Според статистика на едни от най-известните туроператори в света най-търсени са градовете Рим, Париж и Атина.

Градовете се приспособяват

С наближаването на най-горещите летни месеци известните дестинации на Стария континент са принудени да се приспособяват да възприемат нови тактики, които да създадат живота на локални и туристи по-приемлив.

От 1980-та година междинните температури на Стария континент са се покачили два пъти

През 2021 година Атина се трансформира в първата страна в Европа, която назначи шеф по горещините, който би трябвало да следи за осъществяването на нови ограничения. Една от тях включва да се категоризират горещите талази, с цел да може да се издават подобаващи предварителни предизвестия за локалните и туристите.

Снимка: БГНЕС

„ Горещините са спокоен палач. Според моделите през идващите години ще става единствено по-зле, по тази причина би трябвало да променим нашите градове и да създадем нужните промени, с цел да се приспособяваме към това “, разяснява Елисавет Баргиани, която дава отговор за жегите в Атина. Сред плануваните промени са засаждането на повече дървета, основаването на повече зелени зони в града и обособяването на „ хладни обществени зони “.

За 2023 година сме претърпели рекорден брой дни на „ ексклузивен топлинен стрес “

Туроператорите в най-засегнатите елементи на Европа като Рим, Барселона, Париж и Атина, също прибягват до изобретателни способи. Разходките за туристи към този момент се възнамеряват за ранните или късните часове на деня, а превозите наложително имат климатик.

Високите температури неизбежно трансформират желанията на туристите къде да вървят в Европа, като туроператорите регистрират сериозен растеж на интереса към места като Тромсьо в Норвегия, да вземем за пример.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР